Wiellager controleren en afstellen auto

 
 
Home

 

Wiellager controleren en afstellen auto

We gaan het hebben over wiellagers controleren en afstellen zonder aandrijfas, waarom wiellagers controleren en afstellen.

Krik of zet de auto op een brug voor het controleren van de wiellagers,zet de wielen vrij, controleer het wiel horizontaal als verticaal op speling, als hierbij veel speling is of dat je een bonkend geluid hoort kan kan het wiellager versleten zijn of de wiellagers moeten worden afgesteld.

Doordat de wiellagers slijten is afstellen van de wiellagers zo nu en dan nodig, draai het wiel met de hand om te controleren of het lager een zingend, brommend of fluitend geluid maakt. is het wiellager versleten is dat goed hoorbaar.

Een wiellager afstellen.
Haal als eerste de splitpen uit de kroonmoer, een wiellager stel je af door de kroonmoer aan te draaien. Dit doe je terwijl je aan het wiel draait.

Je doet dit tot het wiel zwaarder gaat draaien. Daarna draai je de kroonmoer iets los tot het wiel duidelijk soepel draait, ik hou persoonlijk altijd van iets wat spelling op het lager, dit omdat als je gaat rijden het lager heet word en uitzet, dus altijd met koud afstellen iets wat speling houden.

Als je het wiellager hebt afgesteld plaats je een nieuwe splitpen door de kroonmoer, dit om de kroonmoer te borgen.

 

Wiellager controleren en afstellen auto met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home