Stralen straalkast

 
 
Home

 

Stralen straalkast

We gaan het we het hebben over zandstralen.

Zandstralen is met hoge druk lucht en korrels tegen een voorwerp schieten die we willen stralen.

Als we het hebben over metaal stralen is de bedoeling hiermee, roest en oude verlagen te verwijderen.

Het oppervlak wordt blootgesteld aan een schurende werking, hoe grover de korrels, hoe grover de structuur van het oppervlak wordt.

Stralen is niet bedoeld voor het ontvetten van voorwerpen.

Om te kunnen stralen hebben we straalgrit of een ander soort grit nodig, we hebben een compressor een straalketel straalkast of een straalcabine nodig.

Je hebt ook goedkope hobbysetjes, daarbij heb je nog steeds een compressor nodig, hierbij word het straalgrit opgevangen in een zakje, mijn ervaring is dat het wel redelijk werkt alleen er ligt wel overal straalgrit.

Als je nou delen wilt zandstralen dus niet het hele object, kan je de rest afplakken met afplaktape.

In ons geval gaan we kijken hoe een straalkast werkt.
In ons geval hebben we nodig,
Straalkast
straalgrit
straalpistool
compressor

Bij een straalkast is terugwinning mogelijk, bij het stralen valt het grit naar beneden en kan opnieuw worden opgezogen door het straalpistool.

Het meeste grit kan meermalen gebruikt worden, tenzij het sterk vervuild, of te fijn geworden is.

Wat ook belangrijk is bij stralen is afzuiging, zo blijf je goede kijk op je werk hebben en heb je zelf geen last van straalstof.

Als het stralen even niet zo goed lukt kan het zijn dat het straalgrit te vochtig is geworden, dit komt omdat er in samen geperste lucht meer vocht zit.

Het straalgrit gaat dan klonteren en gaat niet meer door de slang naar het straalpistool, een oplossing hiervoor is een waterafscheider op je compressor, die zorgt er voor dat er geen vocht meer in je lucht zit.

Het kan ook zijn dat je straalgrit te vochtig is om te gebruiken, mijn advies is, laat het straalgrit drogen om weer te kunnen stralen.
Voor een goed gebruik van een straalkast heb je wel een goeie compressor nodig, het mooiste is een minimale ketel inhoud van 100 liter en een minimale luchtverbruik van 350 liter per minuut.

De meeste gebruikte straalgrit voor metalen is de korrund ofwel aluminiumoxide.
Je hebt ook,
Glasparelgrit.
Calciumcarbonaatkorrels
Je kan ook stralen met,
Soda
Natstraal methode

Vroeger werd vooral zand gebruikt. Aangezien dit gezondheidsrisico's met zich meebrengt door het inademen van uiteengevallen zandstraalstof wordt er tegenwoordig andere media gebruikt.

 
Stralen straalkast met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home