Oliepeil controleren auto

 
 
Home

 

Oliepeil controleren auto
We gaan het hebben over je oliepeil controleren en eventueel bijvullen, waarom gaan we de oliepeil meten.

Te weinig olie in je motor kan tot grote schade leiden, je hele motorblok kan vast lopen doordat de onderdelen niet meer gesmeerd worden.

Stap 1
Zorg dat je auto zoveel mogelijk recht staat wanneer je olie gaat peilen. Zorg ook dat de motor minstens 5 minuten uit is zodat de olie naar beneden is gelopen.

Stap 2
Open de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in je boekje van de auto. kijk dan ook meteen waar de windhaak de peilstok en de dop zit waar je je olie bijvult.

Stap 3
Open de windhaak en daarna de motorkap.

Stap 4

Trek peilstok tevoorschijn en maak deze schoon met een oude doek.

Stap 5
Stop de peilstok terug in de motor en haal hem er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Het olieniveau hoort op max te staan maar mag tussen het minimale- en het maximale peil in te staan. Staat de olie onder het minimale peil, dan moet er olie worden bijgevuld via de olievuldop.

Stap 6
Na bijvullen controleer het peil opnieuw en vul eventueel weer olie bij tot aan de markering "MAX" zonder dat die wordt overschreden, overschreiden van de max kan een hoger olieverbruik veroorzaken.

Stap 7
Bijvullen moet met dezelfde olie gebeuren dan wat er in zit, weet je niet welke olie er in moet, zoek het dan op in het boekje van je auto.

Mocht het oliepeil juist stijgen tussen de peilingen door, dan kan dit komen doordat er brandstof bij de olie zit. dan word het tijd om er naar te laten kijken.

Als de olie een lichtgrijze kleur heeft dan zit er waarschijnlijk koelvloeistof bij, schijnbaar heb je dan een lekke koppakking.

 
Oliepeil controleren auto met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home