Momentsleutel gebruiken

 
 
Home

 

Momentsleutel gebruiken


We gaan het hebben over het gebruik van een momentsleutel, waarom een momentsleutel gebruiken.

We gebruiken een moment sleutel om een bout of moer op een bepaald moment vast te zetten.

Dit is vooral belangrijk als we onderdelen vast zetten waar een pakking tussen zit, denk aan een koppakking een kleppendeksel pakking een waterpomppakking enzovoort, doen we dit niet met het juiste moment kan dit lekkage veroorzaken.

Ook is een momentsleutel erg belangrijk zodat je geen schroefdraad kapot draait, vooral schroefdraad in aluminium, als voorbeeld met bouten een spruitstuk vast zetten.

Een momentsleutel wordt veel gebruikt in de werkplaats. Zo is een momentsleutel eigenlijk onmisbaar bij het vastzetten van veel onderdelen, Elke autofabrikant voorziet zijn motoren van een lijst met vastgestelde aanhaalmomenten voor elk belangrijk onderdeel.

Het aanhaalmoment waar we het over hebben is de kracht waarmee je een bout of moer dient vast te zetten om schade te voorkomen. Deze kracht wordt meestal aangegeven in de eenheid Nm. Nm betekent Newtonmeter.

Het gebruik van een momentsleutel is simpel. Momentsleutels hebben allemaal een schaalverdeling waarop je precies het aanhaalmoment kunt instellen.

Om te weten welk aanhaalmoment bepaalde onderdelen nodig hebben, kun je het beste in je auto boekje kijken.
Wanneer je bijvoorbeeld een aanhaalmoment van 30 Nm moet hebben, dan stel je dit in door de momentsleutel aan het uiteinde van het handvat te ontgrendelen.

Dit kan een knop zijn die je kunt uittrekken en indrukken, Het kan ook een draaiknop zijn die je met de hand vastzet.
Draai vervolgens aan het handvat, of een daarvoor bestemde ring, totdat de schaalverdeling in het venster 30 Nm aangeeft.
Op dat moment zet je de vergrendeling aan de achterzijde van de momentsleutel weer vast en kun je de bout of moer gaan aandraaien.

Wanneer de schroef het ingestelde aanhaalmoment van 30Nm bereikt heeft, zal de momentsleutel een hoorbare en voelbare klik geven. Dit betekend dat je de bout of moer niet verder mag vastdraaien

In principe heeft een momentsleutel geen onderhoud nodig, maar het spreekt voor zich dat je er wel voorzichtig mee omgaat, het is en blijft een meetinstrument.

Gebruik een momentsleutel niet om schroeven die vastzitten los te draaien. Een momentsleutel is in principe alleen maar geschikt om vast te draaien.

 
Momentsleutel gebruiken met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home