Koelvloeistofniveau controleren auto

 
 
Home

 

 

Koelvloeistofniveau controleren auto

We gaan het hebben over koelvloeistofniveau controleren, Waarom de koelvloeistofniveau controleren.

De koelvloeistof in de motor zorgt ervoor dat de motor op de juiste temperatuur blijft en niet oververhit raakt, door te weinig koelvloeistof zou de motor oververhit kunnen raken.

Als het koelsysteem geen lekkage heeft zal het koelvloeistofniveau vrijwel altijd gelijk blijven.
Raak je toch steeds koelvloeistof kwijt dan heb je ergens lekkage, het is verstandig dit na te laten kijken in de garage.

Bij het koelsysteem van de auto kennen we het open en gesloten koelsysteem.

Bij de moderne auto’s zien we alleen nog het gesloten koelsysteem.
 
Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een expansievat dat in veel auto's dermate doorzichtig is, dat de dop niet van het expansievat verwijderd hoeft te worden om het niveau in het expansievat te kunnen zien.

Wanneer de motor koud is, moet het expansievat voor ongeveer de helft gevuld zijn met koelvloeistof. Op het plastic expansievat staan overigens bij veel auto’s ook Minimum en Maximum merktekens.

Bij een koude motor zal het koelvloeistofniveau tussen die twee merktekens moeten staan.
 
Bij moderne auto,s is het koelsysteem ook uitgerust met een niveausensor. Bij een te laag niveau zal dit via een lampje op het dashboard worden aangegeven dat er te weinig koelvloeistof aanwezig is.

Het bijvullen bij een open koelsysteem gebeurd via de dop van de radiateur.
Wanneer er zich een melkachtige substantie in de koelvloeistof bevindt, dan kan dit betekenen dat de koppakking van de motor lek is, dit betekent niet meer rijden en laten repareren in de garage.

Stap 1
Zorg bij het losdraaien van de dop altijd dat de motor afgekoeld is en de druk in het koelsysteem gedaald is. Als de radiateur dop bij warme motor wordt verwijderd zal er hete koelvloeistof uitspuiten en kan ernstige brandwonden veroorzaken.

Stap 2
Over het bijvullen, vul altijd met het juiste bij, meng geen koelvloeistof met antivries, er kunnen dan vlokken ontstaan met als vervolg verstoppingen in het koelsysteem, meng ook geen verschillende kleuren koelvloeistof bij.
 

Koelvloeistofniveau controleren auto met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home