Kleppen stellen auto

 
 
Home

Kleppen stellen auto

We gaan het hebben over kleppen stellen, waarom kleppen stellen.

Wat verstaat men onder kleppenstellen.
Onder kleppenstellen verstaat men het afstellen van de speling tussen de kleppen en het bedieningsmechanisme (oftewel de nokkenas/tuimelaars).

Waarom moet men de klepspeling afstellen.
De kleppen en alle onderdelen van het bedieningsmechanisme zetten uit zodra de motor op bedrijfstemperatuur komt, dus er moet altijd ruimte tussen het bedieningsmechanisme zitten.

Een andere reden voor klepspeling is slijtage. Door het krachtig sluiten van de klep door de klepveer zal de klep in de loop de tijd inslaan op zijn zitting.

Wat gebeurt er als de klepspeling te klein is.
Als de klepspeling te klein is kan de klep open blijven staan waardoor er compressieverlies optreedt. Dit heeft als gevolg een slecht lopende motor, hoger brandstofverbruik.

Wat gebeurt er als de klepspeling te groot is.
Als de klepspeling te groot is dan opent de klep niet lang genoeg en niet ver genoeg om een goede cilindervulling te realiseren.

Wat is een verbrande klep.
Een (uitlaat) klep is een heel klein onderdeeltje, waarlangs heel hete gassen stromen. De enige koeling die hij heeft is via de dunne klepsteel en op het moment dat hij dicht is. Is de klepspeling nu te klein dan is de klep korter dicht en kan hij dus minder warmte afgeven en dus minder koelen. In het gunstigste geval lijd dit tot sneller slijten van je kleppen. Met een beetje pech verbrand je klep hierdoor.

Wanneer moeten de kleppen gesteld worden.
Kijk ook voor het stel interval in de handleiding van je motor.

Gereedschap.
Je hebt voor het stellen van de kleppen afhankelijk welk systeem nodig een steeksleutel, schroevendraaier, ratel dop en een voelermaat.

Maatvoering.
De klepspeling moet afgesteld worden bij koude of warme motor door middel van een voelermaatje.
Kijk voor de juiste kleppenspeling van jouw motor in de handleiding van jou auto, daar staat ook in of de kleppen warm of koud gesteld moeten worden.

Wat is de in en wat is de uitlaatklep
Dit kan je zien tegenover welke klep het inlaatspruitstuk of het uitlaatspruitstuk zit.

Demontage.
Het kleppendeksel moet worden verwijderd en misschien ook wel het lucht filter,

Kleppen stellen.
Om de nokkenas te laten draaien zodat je de kleppen kunt stellen moet je je krukas verdraaien, op de krukaspoeloe zit meestal een grote moer waar je een dop op kunt zetten en de krukas kan bewegen

Zorg wel dat je de juiste draairichting opgaat, dit kan je ook zien als je de motor start, draai je hem de andere kant op kan daar schade door ontstaan.

Je hebt verschillende systemen om je kleppen te stellen, kijk in jou handboek welk systeem jij hebt.
Linksom is meer speling en rechtsom is minder speling.

Kleppen stellen 4 cilinder in de praktijk
tuimelen van de kleppen houd in, met beide nokken van de nokkenas naar beneden De uitlaatklep is dan bijna gesloten en de inlaatklep gaat bijna open.
Cilinder 1 kleppen tuimelen cilinder 4 stellen
Cilinder 2 kleppen tuimelen cilinder 3 stellen
Cilinder 3 kleppen tuimelen cilinder 2 stellen
Cilinder 4 kleppen tuimelen cilinder 1 stellen

Stap 1.
Eerste cilinder stellen/controleren
Verdraai de krukas, met behulp van een sleutel of dop op de grote moer van de krukas. kijk ondertussen naar de bewegingen van de tuimelaars. Wanneer een van de kleppen volledig is ingedrukt kan je de ander stellen.

Stap 2.
Draai de borgmoer los op de tuimelaar waarvan de speling moet worden gecontroleerd en draai de stelbout één a twee slagen om hoog.

Stap 3.
Kijk in het auto boekje welke maat voelermaat je nodig hebt en steek die tussen de klepsteel en de tuimelaar. Beweeg de voelermaat heen en weer als je de stelbout aandraait, totdat je merkt dat de voelermaat weerstand krijgt tussen de klepsteel en de tuimelaar.

Stap 4.
Afhankelijk van jou kleppen systeem hou je de stelschroef of de moer op die plek, dit kan zijn doormiddel van een borgmoer aan te draaien maar de borgmoer kan zelf ook borgend zijn
Wanneer deze goed vast zit beweeg je de voelermaat. Deze moet met enige wrijving heen en weer bewogen kunnen worden zonder echt vastgeklemd te worden.

Stap 5.
Als je klaar bent controleer dan om zeker te zijn dat het goed is nog een keer de speling van de kleppen

Stap 6
Monteer weer de kleppendeksel, maak alles eerst goed schoon, zonodig met een nieuwe pakking

 
Kleppen stellen auto met Morpheus op YouTube 

 

Home