Dynamo controleren auto

 
 
Home

 

Dynamo controleren auto

We gaan het hebben over je dynamo controleren waarom gaan we de dynamo controleren, als je dynamo het niet meer doet dan word je accu niet meer bijgeladen en loopt je accu langzaam leeg.

Om je dynamo te controleren moet je voltage meten, hiervoor heb je een voltage of een multimeter nodig, een multimeter kan je gebruiken om voltage ampère en weerstand te meten, zet deze op voltage meten.


Stap 1
Open de motorkap. Weet je niet waar de hendel zit, zoek dit dan op in je boekje van de auto. kijk dan ook meteen waar de windhaak en de accu zit.

Stap 2
Zet de motor uit. Voordat je de spanningsmeter gaat gebruiken

Stap 3
Verbind de spanningsmeter aan de accu. Hou de rode pen van de spanningsmeter tegen de rode pool van de accu en de zwarte pen tegen de zwarte accupool.Stap 4
Lees je op de spanningsmeter meer dan 12 volt dan is dat oke, als de meter minder aangeeft kan je het beste eerst de accu even opladen.
Start de auto en geef een beetje gas, soms word de spanningregelaar pas geactiveerd in hoger toerental.

Stap 5
Laat de motor lopen en test de accu nogmaals met de spanningsmeter. de spanningsmeter moet nu minstens 13 volt aangeven Als je gas geeft en de voltage gaat heen en weer tussen de 13 en 14.5 volt dan is de dynamo goed, gebeurt dit niet kan je dynamo niet meer goed zijn.

Stap 6
Test ook even wat er gebeurt als je je lichten je blower en je airco aan zet, je voltage mag niet heel ver naar beneden gaan, gebeurt dit wel dan laad je dynamo niet meer goed bij.

Als de dynamo niet goed laad zou het ook ergens anders aan kunnen liggen, een zekering een relais of de spanningsregelaar is kapot.
 

Dynamo controleren auto met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home