Banden auto vervangen wanneer

 
 
Home

 

Banden auto vervangen wanneer

Wanneer moet je je banden vervangen


Profieldiepte
Banden hebben een profieldiepte, bij nieuwe banden ligt dat meestal rond de 8 mm, wanneer deze profieldiepte minder word dan word de waterafvoer ook minder.

Water afvoer is erg belangrijk bij banden, is je waterafvoer niet meer goed dan ga je glijden op je banden en dan word je auto stuurloos.

Volgens de APK plicht moet je een minimale profieldiepte hebben van 1.6 mm, persoonlijk vind ik dat al te weinig, ik adviseer vervang ze bij minimaal 2 mm

Elke band heeft slijtage indicatoren, deze zijn 1.6 mm, zo kan je zien wanneer je banden echt aan vervanging toe zijn.
Bij winterbanden is zelfs het advies vervangen bij 4 mm profieldiepte.

Meestal slijten de voorbanden sneller dan de achterbanden, dus als je voorbanden versleten zijn kunnen je achterbanden mischien nog wel een rondje mee.

Ouderdom en scheuren
Als je naar een band kijkt kan je scheurtjes gaan zien, dit is zijn scheurtje die komen door ouderdom, het rubber raakt dan uitgedroogd, de maximale levensduur van een band is ongeveer 10 jaar.

Dit verschilt in welke weeromstandigheden je vaak rijd, bij warme weersomstandigheden drogen je banden eerder uit, dit verschilt natuurlijk ook in kwaliteit van de band.

Hoe oud is mijn band
Om te zien hoe oud je band is kan je kijken naar de DOT code, deze vind je op de zijkant van de band, de eerste twee cijfers staan voor de productieweek. De laatste twee cijfers staan voor het productiejaar.


Band scheef afgesleten
Wanneer je profiel van je band scheef is afgesleten dan heeft de binnenkant nog genoeg profiel maar de buitenkant van de band niet meer, dit kan ook andersom zijn, volgens de wet moet je bandprofiel over de hele band minimaal 1.6 mm zijn.

Dit is dus ook een reden om hem te vervangen, de reden dat dit kan gebeuren is dat de bandenspanning niet goed is of de uitlijning van je banden is niet meer goed.

Band beschadigd
Het kan voorkomen als je tegen een stoep of iets ander aan rijd dat je band beschadigd raakt, er kunnen happen uit zijn of bulten ontstaan op de wang van de band, hiermee doorrijden is levensgevaarlijk, dit kan een klapband veroorzaken, direct vervangen dus.

Ook als je het canvas gaat zien door beschadiging is dit levensgevaarlijk, dit is ook afkeur volgens de APK.
 

Banden auto vervangen wanneer met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home