Accu testen auto

 
 
Home

 

Accu testen

Waarom de accu testen.

Als een accu niet meer goed werkt wil je weten wat er aan de hand is voordat je stil staat.

Als de auto niet meer start omdat de accu leeg is moet er eerst naar de laadspanning worden gekeken. Om de laadspanning te meten moet je motor lopen, dus laad de accu eerst weer op.

Als de accu weer opgeladen is plaats dan de zwarte metalen pen op de negatieve accupool,en plaats de rode metalen pen op de positieve accupool, als de motor aan staat, zal de laadspanning als het goed is tussen de 14 en 14,5 volt liggen. Als de laadspanning te laag is, zal de accu niet of niet voldoende bijgeladen worden. Hierdoor denk je dat de accu slecht of stuk is, terwijl het probleem bij de dynamo ligt.

Door een te hoge laadspanning kan ook de accu ook stuk gaan. dit kan komen doordat je spanningsregelaar stuk is.Rustspanning meten motor uit, neem een multimeter.
plaats de zwarte metalen op de negatieve accupool. plaats de rode metalen op de positieve accupool. De rustspanning van een goede accu is ongeveer 12.3 a 12,6 volt. om de rustspanning te testen zet je je koplampen aan, de voltage mag niet ver zakken

Als je de auto accu test met een multimeter en de spanning is te laag bijvoorbeeld 11 volt, dan kan je de accu uit de auto halen en een nacht opladen met een acculader.

Test de accu de volgende ochtend opnieuw. als de spanning nu wel goed is kan het zijn dat een onderdeel van je auto de accu leeg laat lopen, als de spanning toch te laag blijft is schijnbaar je accu niet meer goed.

Er zullen altijd enkele auto-onderdelen zijn die elektriciteit gebruiken, ook al draait motor niet. De computer, digitale klok, beveiligingssysteem en andere componenten kunnen nog steeds stroom van de accu gebruiken. hierdoor kan de spanning van de accu verminderen.

Gebruik je de auto weinig kan hierdoor de accu leeg raken.

Bij slecht starten kan het ook zijn dat je accupolen gecorrodeerd zijn los zitten of vuil zijn, met betere woorden geen goed contact.

Om de stres test te doorstaan moet de accu volledig worden opgeladen. Tijdens het testen word de accu maximaal belast. Door het aflezen van de spanningsmeter kan je de kwaliteit van de accu bepalen. Als de spanning te ver terug loopt duid dit op een slechte accu.

 

Accu testen auto met Morpheus op YouTube  YouTube

 

Home