Blauwe kentekenplaat oldtimer

 
Home

Blauwe kentekenplaat

Wanneer mag een oldtimer de blauwe kentekenplaat voeren?

Oldtimers met een datum van toelating voor 1 januari 1978 mogen de (donker)blauwe kentekenplaat met witte letters voeren. Voordat de blauwe kentekenplaat wordt afgegeven, wordt gecontroleerd of op het voertuigbewijs een datum van toelating van voor 1 januari 1978 vermeld staat en de kentekenplaat bestaat uit een combinatie van 4 cijfers en 2 letters. Als aan alle eisen is voldaan mag een ongelimiteerd aantal platen gekocht worden.

Keurmerk

Blauwe kentekenplaten zijn voorzien van een keurmerk bestaande uit de Nederlandse leeuw en de tekst ‘RKM’. Het keurmerk, en met name het volgnummer, moet duidelijk herkenbaar blijven, want aan de hand van dit volgnummer kan de maker van de kentekenplaat achterhaald worden.

Geimporteerde oldtimers

Voor geimporteerde oldtimers kan men bij de RDW een ‘ouderwets’ kentekenplaat aanvragen, mits de datum eerste toelating voor automobielen voor 1978 en voor motorrijwielen/bedrijfsvoertuigen voor 1973 ligt.

Deze regeling is een aanvulling op de al langer bestaande mogelijkheid om historische voertuigen, die door het verlies van kentekenpapieren een recente kentekenplaat bezitten, weer van het oorspronkelijke kentekenplaat te voorzien

Voertuigen die vanwege hun historische waarde door liefhebbers in Nederland zijn geimporteerd, krijgen van de RDW bij registratie een ‘klassiek’ kentekenplaat uitgereikt. In overleg met de Federatie van Historische Automobielclubs Fehac heeft de RDW enkele speciale series ‘ouderwetse’ kentekens ter beschikking gesteld met name voor geimporteerde klassiekers.

Personenvoertuigen van voor 1978 krijgen bij de kentekenregistratie na invoer automatisch een ‘ouderwets’ nummerplaat . Bedrijfsvoertuigen krijgen na invoer bij kentekenregistratie een kentekenplaat uit de serie BE-00-00

Voertuigen die voor die tijd zijn ingevoerd kunnen nu alsnog in aanmerking komen voor deze series ‘ouderwetse kentekenplaten’, mits de datum eerste toelating voor automobielen voor 1978 en voor motorrijwielen / bedrijfsvoertuigen voor 1973 ligt. NB: De RDW hanteert de datum eerste toelating. Indien deze niet aangetoond kan worden, maar wel het bouwjaar, dan gaat de RDW uit van het bouwjaar.

 

Home